Sosyal Medya

Güncel

BalyozÂ’da iki subaya inceleme

Askeri istihbarat, Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Balyoz belgeleri ile irtibatı olduğu şüphesi üzerinde durulan iki subayın ismi soruşturma savcısıyla da paylaştı.



Terör ve örgütlü suçlar soruÅŸturma bürosu savcılığı, Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduÄŸu iddiasıyla Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından yürütülen soruÅŸturmayı derinleÅŸtirdi. SoruÅŸturmanın iki ayağı var. Birinci bölüm 1. Ordu  Komutanlığı’nda yapılan seminere iliÅŸkin gerçek belgelerin ve ses kayıtlarının komutanlık dışına nasıl çıkarıldığı ile ilgili. Ä°kinci bölüm ise, seminer ile ilgili gerçek belgelere ‘kimlerin ve nasıl eklemeler’ yaptığı ile ilgili. Askeri istihbarat bu iki olayda rol aldığından ÅŸüphelendiÄŸi iki subayın ismini soruÅŸturmayı yürüten savcıyla paylaÅŸtı.

Eski Genelkurmay BaÅŸkanı emekli Orgeneral Ä°lker BaÅŸbuÄŸ "Darbeye teÅŸebbüs" iddiası ile açılan davalarla ilgili olarak önceki gün "Ä°çimizdeki hain subaylar olmasaydı bu komploların bu kadar baÅŸarılı olması mümkün deÄŸildi. Ä°çimizde hala hainler var" açıklamasında bulunmuÅŸtu. BaÅŸbuÄŸ da daha sonra Ergenekon davası ile birleÅŸtirilen Ä°nternet Andıcı davasında yargılanmış, hapis cezası almış, tutuklu kalmış ve daha sonra beraat etmiÅŸti.

Askeri istihbarat baÅŸkanı ile savcılık görüÅŸtü

Savcılık, soruÅŸturma kapsamında Genelkurmay Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığı  ile koordineli çalışıyor. Bu koordinasyon kapsamında son Yüksek Askeri Åžura öncesi Genelkurmay Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı ile soruÅŸturmayı yürüten savcılık ile yaklaşık 4 ay önce ÇaÄŸlayan Adliyesi’nde bir görüÅŸmede gerçekleÅŸtirdi.

Bu görüÅŸmede ‘Balyoz belgelerinin ordu komutanlığından nasıl ve kimler tarafından çıkarıldığının tespiti için izlenecek yol haritası’ belirlendi. Savcılık ile Genelkurmay Ä°stihbarat BaÅŸkanlığı arasında bu konularla ilgili resmi yazışmalar yapıldı.

Askeri istihbarat iki subay üzerinde yoÄŸunlaÅŸtı

Genelkurmay Ä°stihbarat BaÅŸkanlığı, Balyoz belgelerinin yayınlandığı döneme iliÅŸkin savcılık talimatı ile incelemeler baÅŸlattı.  O dönemde görev yapan iki subay, çalışmaların sonucunda ÅŸüpheli olarak ön plana çıktı. Askeri istihbarat, söz konusu iki subay ile ilgili bilgileri soruÅŸturma savcılığına iletti.

Yetkileri, iletişim bilgileri ve banka hesapları araştırılıyor

Åžu anda delil toplama aÅŸamasında olan savcılık, askeri istihbarattan iki subayın o dönemdeki görevlerini, hangi evraklara, hangi birimlere ve hangi odalara ulaÅŸma yetkileri olduÄŸunun tespitini istedi.  Ayrıca iki subayın iletiÅŸim (telefon, e-mail, posta) kayıtları da geçmiÅŸten günümüze incelemeye alındı.

Sosyal çevreleri de inceleme kapsamına alınan iki subayın banka hesaplarına da bakılıyor.

Ä°ki subayın soruÅŸturma dosyasında ÅŸüpheli olan gazeteciler Mehmet Baransu ve T. O ile de irtibatlı olup olmadığı araÅŸtırılşıyor

Balyoz davası beraat ile sonuçlandı

Balyoz davası,  1. Ordu Komutanlığı'ında emekli Orgeneral Çetin DoÄŸan liderliÄŸindeki bir grup askerin hükümeti devirmek için darbe planı yaptığı iddiasıyla açıldı. Taraf Gazatesi'nde Balyoz haberlerinin yayınlanmasının ardından 2010 yılında emekli ve muazzaf askerlereden oluÅŸan 365 kiÅŸiye dava açıldı. 36 kiÅŸinin de beraat ettiÄŸi davada diÄŸer sanıklar da 16 yılla 20 yıl arasında hapis cezalarına çaptırıldı. Yargıtay'da mahkemenin verdiÄŸi kararları büyük oranda onayladı.

Ancak sanıklar yargılama esnasında Anayasa Mahkemesi'ne baÅŸvurdu ve hak ihlali olduÄŸunu savundu. Yüksek mahkeme sanıkların haklarının ihlal edildiÄŸini tespit etti. Bu karar üzerine sanıklar hakkında yeniden yargılama kararı verildi. Yeniden  yargılanan sanıklar beraat etti.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.